2013. február 13., szerda

Sószappan parajdi és Himalája sóval

   Már régen készültem elkészíteni ezt a szappant, nagyon kíváncsi voltam, hogy a só majd hogyan fogja kifejteni az áldásos bőrmegújító hatását. Hát nem csalódtam. Talán csak abban tévedtem egy picikét, hogy le kellett volna darálnom a nagyobb sószemcséket, mert most akadnak a szappanban elvétve kis, éles kristályok, amik engem annyira nem zavarnak, de az érzékenyebb és vékonyabb (baba)bőrt könnyen felkarcolhatják. A hatása viszont kifogásolhatatlan, beváltotta minden hozzáfűződő reményem.
   Bársonyosan finom, friss lesz tőle a bőr, a felső rétegéből távoznak a méreganyagok, így a pórusok is friss levegőhöz juthatnak. A szappanban ugyanannyi só került, mint olaj, a só 50%-a parajdi finomítatlan só, egyenesen a sóbányából, a másik részét pedig a Himalája só teszi ki. Mivel a nagy sóarány miatt a habzás visszafogottabb lenne, az olajok felét kókuszolaj adja, ami elegendő krémes habzást biztosít. A sószappan egy kemény szappan, ezért ha tömbben készítjül el, akkor a kiöntés után 60-70 fokos sütőbe kell tenni és addig sütni, amíg a teteje megkeményedik. Ezután én kivettem, picikét hűlni hagytam, majd még melegen felvágtam. Ha hagyjuk teljesen kihűlni, hajlamosabb lesz a töredezésre, morzsálódásra.

A recept:
  • 500 g kókuszolaj
  • 200 g ricinusolaj
  • 200 g olívaolaj
  • 100 g napraforgóolaj
  • 500 g parajdi só
  • 500 g Himalája só
  • 12% superfat
  • 35% folyadék = 350 g deszt. víz
  • 138.48 g NaOH
  • gearánium illóolaj
  • Titánium-dioxid

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése